, ,

100 jaar Sursum

Een rode loper met daarop een erehaag van de personen waar het vanavond allemaal om draait. Glimlachend en stralend heten de leden van Sursum alle bezoekers welkom in smokings en glitterjurken. Vanavond vieren we de feestelijke ivoren verjaardag van Christelijke muziekvereniging Sursum Corda! Voorzitter Cynthia Bot opent de avond en vertelt dat deze verjaardag eigenlijk al negen maanden en één dag geleden was: 28 januari 2022. Maar dat was een tijd waarin er weinig groots gevierd kon worden, zeker niet met veel mensen samen. En laat dat nou net de kers op de taart zijn voor elke muzikant: het publiek laat muziek tot leven komen. Levendig wordt de avond dan ook geopend met A Tameside Overture van Philip Sparke.

De sfeervol verlichte kerk voelt als de warme deken die deze muziekvereniging is. Zoals later op de avond naar voren komt: een club waar iedereen bij hoort. Een club waar zonder oordeel, iedereen mag zijn wie hij of zij is: zichzelf. Precies waar het grootste en belangrijkste muziekstuk van deze avond over gaat. Voor het 100-jarig bestaan werd componist Hans van der Heide gevraagd om een muziekstuk speciaal voor Sursum te componeren. Hans geeft als toelichting dat hij niet zozeer iemand is die verhalen vertelt met muziek, maar vooral gevoel laat spreken. Het gevoel wat Hans componeerde voor Sursum was Solidarity of naar het Nederlands vertaalt: solidariteit of saamhorigheid. Een woord en gevoel wat deze vereniging past: door dik en dun als familie samenkomen op elke vrijdagavond in Dorpshuis Centrum. De belevenissen van de week en zorgen van het moment uit de toeter blazen, het koppie leeg, de oren vol muziek. En dus hoor je in het muziekstuk het leven van de vereniging terug: wind mee en wind tegen, hoogte- en dieptepunten. Maar ook de verschillende karakters: de stillere gedempte mensen op de achtergrond, de virtuozen en de kabaalmakers, alles komt voorbij.

Samen met Marco Vriend op het orgel wordt Psalm 150 ten gehore gebracht. Een van de eerste nummers die Sursum ter uitvoering bracht 100 jaar geleden, ook in de kerk. De kerk is een stukje identiteit van Sursum Corda: met als betekenis: de harten omhoog. Naar boven, naar God. “Harp en fluit verheerlijkt Hem!”, zingen we uit volle borst mee. Want tja, in de tijd dat de Psalmen geschreven werden hadden ze immers nog geen blaasinstrumenten!

Sursum laat vanavond zien hoe veelzijdig ze is: van het snelle technische March, naar het swingende Friendly Takeover. Het formule 1 thema klinkt, met daarbij op beeld het voorstelrondje van de coureurs van Sursum: alle instrumenten en hun spelers komen voorbij. Een verleidelijke tango solo op sopraansaxofoon door voorzitter Cynthia, waarbij elke noot op zijn plek. Tot bijna theater en met humor miauwende kattensolo’s door trombonist Martijn Bos en trompettist Richard Stroet. Dirigent Andries de Haan leidt Sursum zelfverzekerd de avond door en durft zelfs bij één muziekstuk het stokje over te geven aan oud dirigent en tevens man-speaker van de avond: Niels Marchal. Met humor en verve horen we de achtergrond en gedachtes achter de gekozen muziekstukken waardoor het als je luistert ervoor zorgt dat de muziek in je hoofd nog meer gaat leven.

Als toegift speelt Sursum nog een keer Rossini’s Birthday Party die we feestelijk eindigen met een drie maal HOERA, galmend uit de volle kerkzaal vol liefhebbers van de warme muzikale verjaardag van deze mooie vereniging! Op naar de volgende eeuw muziek!