,

Jubileumstuk aangeboden aan Sursum Corda

Bij Sursum Corda is vrijdag het jubileumstuk Solidarity officieel aangeboden. De fanfare viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan is voor de vereniging een muziekstuk gecomponeerd. De Helderse componist Hans van der Heide heeft met dit stuk, met de Engelse titel een stuk geschreven dat velen zal aanspreken.

De componist was voor de officiële overhandiging van de partituur naar Andijk gekomen. Ook in de voorbereiding was hij een keer langs geweest en waren er gesprekken geweest met bestuursleden en dirigent. De delen van het stuk, waar hij op en af zo’n drie maanden aan werkte, staan symbool voor de fases waarin een vereniging zich kan bevinden, hoogte- en dieptepunten. Verder is het stuk ook geschreven naar de huidige bezetting en mogelijkheden van de muzikanten. ‘Ik ben niet iemand die een paard en een wagen uitbeeldt in muziek, of golven van het IJsselmeer’, aldus Van der Heide. Het is een soms pittig stuk, met in het ‘melancholico’-gedeelte een prachtig welluidend thema. De 63-jarige Van der Heide studeerde trompet aan het Amsterdamse conservatorium en was ook solotrompettist bij de Koninklijke Militaire Kapel.

Hans van der Heide (rechts) en dirigent Andries de Haan met de partituur van Solidarity.

Het stuk is na de première ook voor andere orkesten beschikbaar. Die eerste keer dat het stuk ten gehore wordt gebracht is behoorlijk verlaat. De bedoeling was eindjanuari, maar nu is het jubileumconcert op 29 oktober gepland.