Dirigent

Andries de Haan


Het hele leven van Andries de Haan ademt muziek, als een rode draad verweven met alles wat hij doet. Als 9-jarige begon Andries op de trommel. Het advies was: zoek maar een andere hobby. Maar zijn moeder was erg voor een muzikale opvoeding en bleef het volhouden en uiteindelijk werd de bugel geprobeerd. Dat was het! Na de middelbare school ging Andries naar het conservatorium in Arnhem. Toen de leraar die hij graag wilde daar geen les meer gaf is hij ter overbrugging naar het conservatorium in Leeuwarden gegaan. Omdat trompet toch niet helemaal zijn ding was en er in Alkmaar een speciale bugelopleiding werd opgezet, is hij uiteindelijk daar naartoe overgestapt. Conservatorium Alkmaar is ook waar hij de opleiding voor directie gevolgd heeft.

Na heel wat fanfares in de omgeving van Friesland was Andries eigenlijk wel op zoek naar iets anders. In 2017 zag De Haan de vacature voor dirigent van Sursum voorbij komen op Facebook. Ondanks dat de vacature zijn aandacht trok heeft hij daar toen niet op gereageerd. Echter, een half jaar later zag hij dat de vacature er nog steeds (of alweer) was. Hij heeft toen gebeld met Niels Marchal (voorheen dirigent van Sursum) of deze vereniging iets voor hem zou zijn. Het volmondige antwoord was: “Ja!” Zelf is hij nog gebeld door voorzitter Cynthia Bot of hij belangstelling had voor deze functie. Dat waren redenen om er voor te gaan en te solliciteren. Met goed resultaat. Sinds september 2018 staat Andries op de bok.

reisleider in een wereld die muziek heet

Naast het dirigeren van drie fanfares (waarvan Sursum er één is) geeft Andries ook les. Nu doet hij op Terschelling een mooi project met oudere leerlingen (laatbloeiers), volwassenen die toch nog graag een instrument willen leren spelen of die de hobby van vroeger weer nieuw leven inblazen. “Een heel leuk project en mooi om de ontwikkeling te zien”, aldus Andries.

“Als dirigent ben als het ware een soort reisleider”, zegt Andries, “je neemt de orkestleden mee in de wereld van de muziek. Je laat ze de mooiste plekjes zien, maar soms is de weg er naartoe moeilijk. Als dirigent moet je uiteraard muzikaal zijn. Maar daarnaast moet je ook empathie hebben en flexibel zijn. En vooral vind ik dat je jezelf niet te serieus moet nemen, waar ik mee bedoel dat je goed moet kunnen relativeren. Met deze eigenschappen kun je het ver schoppen als dirigent, maar dat is uiteraard mijn mening. Een ander kan daar heel anders over denken.”

Toch zullen dit punten zijn die meegenomen worden bij het coachen van andere dirigenten, wat Andries ook doet. Coaching om het zelfvertrouwen te vergroten, hoe je mentaal voor te bereiden op repetitie of concert, hoe om te gaan met faalangst. Maar ook het juiste repertoire kiezen. Hij benadrukt: “Om goede muziek uit te zoeken, moet je vooral kijken wat past bij de desbetreffende vereniging. Je kunt niet met iedere club die je hebt dezelfde nummers spelen.”

Verder is Andries coördinator van het repertoirecentrum Deventer op de afdeling fanfare. Heel wat muziek gaat er door zijn handen en zo staat er ook regelmatig iets nieuws op de lessenaar van Sursum. Zo nu en dan schrijft hij columns en bovenal zorgt hij met zijn vrouw Elsbeth voor de kinderen. Het is een hele lijst met diverse werkzaamheden.

“Maar het is goed te combineren met het gezinsleven en dat is met twee jonge kinderen wel een groot pluspunt!”

Andries ziet Sursum als een ambitieuze vereniging. “Het is ook een hechte club mensen, leuk hoe de oudere leden een klik hebben met de jeugd. Het is ook weer eens wat anders, een vereniging in een andere hoek van het land. Wel even wennen, want de mensen hier zijn veel directer. Ik zie veel mogelijkheden met deze club. Ik zou Sursum in de komende jaren graag nog meer op de kaart willen zetten. Mooie programma’s maken om te spelen, uitdagingen opzoeken. Iets anders doen, bijvoorbeeld buitenlandse reisjes. Maar vooral de muzikaliteit verhogen en een goede sfeer neerzetten waar iedereen welkom is!”