, , ,

Sursum Corda voor het eerst onder leiding van Lindy Karreman

Sinds 1 januari is Lindy Karreman de dirigent van fanfare Sursum Corda. Zaterdag is het eerste concert onder haar leiding. Ze heeft er zin in, ondanks de relatief korte voorbereidingstijd. Het is een dubbelconcert, want Sursum Corda ontvangt Alkmaar Brass. Deze club zal ook een deel voor zijn rekening nemen.

Een kleine tien jaar geleden maakte ze al kennis met Sursum Corda. Als student directie liep ze stage bij toenmalige dirigent Niels Marchal. Vijf jaar geleden was ze een paar maanden actief als interim-dirigent. Andries de Haan werd daarna de dirigent, die onlangs stopte. ‘Nu Sursum een vacature had, vond ik dat ik daar iets mee moest, solliciteren dus,’ lacht Karreman (31). De leden zagen haar graag komen en zo werd ze de eerste vrouwelijke dirigent in de ruim honderdjarige geschiedenis.

De Beverwijkse werd geboren in een klein plaatsje in Zeeland. ‘Je kon er op voetbal en op de muziekvereniging, dus ik zal op allebei. Toen ik een hoorn in handen kreeg wist ik meteen dat dat was wat ik wilde.’ Ze koos voor de muziek. Ze studeerde af als hoorniste aan het conservatorium in Amsterdam. ‘Ik speelde toen nog mee bij mijn oude vereniging. Ik ging bedenken wat de dirigent zou kunnen zeggen tegen ons, maar dat gebeurde niet. Toen besloot ik om ook directie te studeren. Dat is moeilijk, want hoe kom je aan een orkest waar je mee kunt oefenen? Dat kan niet altijd.’ Inmiddels is ze dirigent van drie orkesten want ze werkt ook bij Spaarnebazuin in Haarlem en instaporkest Caecilia Nova in Heemskerk. Een baan bij het fanfarekorps bij de Nationale Reserve zegde ze onlangs op. ‘De banen liggen momenteel voor het oprapen. Na corona zijn veel collega’s iets anders gaan doen om financiële zekerheid te hebben.’

Ze wilde graag bij Sursum werken vanwege het samenspel. ‘De muzikanten luisteren vooral heel goed naar elkaar en hebben daarom een goede klank. In de laatste jaren is daar bijgekomen dat Sursum heel flexibel is geworden in verschillende muziekstijlen en dat het spelen a prima vista, als je de muziek voor de eerste keer ziet, heel goed gaat. Dat is de verdienste van Andries.’

Nu is ze eigenlijk ‘creatief ondernemer’. Naast de drie orkesten geeft ze nog les en zit ze in muziektheatergroep Epos, die voorstellingen ontwikkelt voor muziek voor kinderen. Ze doet dit samen met een paar collega-muzikanten en een verteller. ‘We beginnen met een idee en dat leidt dan tot een voorstelling die je tachtig keer speelt.’ Bij Sursum wil ze zich ook gaan richten op ledenwerving en opleiding.

Zaterdag heeft Sursum Corda een afwisselend programma. Er is ook de premiere van het stuk De Achtste Dag van Carl Wittrock. Een stuk met een verteller. Het Friese origineel over het dorp Anjum is omgezet naar het West-Fries door Kees Koopman. Hij neemt ook de rol van verteller op zich.